İlçe Nüfus Müdürlüğü Hizmet Standartları

 

HAYRAT KAYMAKAMLIĞI İLÇENÜFUS MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU

SIRA NO

VATANDAŞA SUNULAN HİZMETİN ADI

BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER

HİZMETİN TAMAMLANMA SÜRESİ (EN GEÇ SÜRE)

1-

DOĞUM

Evlilik içinde doğan çocuklar, babalarının nüfusta kayıtlı oldukları haneye baba soyadıyla; evlilik dışında doğan çocuklar anasının bekarlık hanesine, anasının bekarlık soyadı ve bildirilen baba adıyla; tanınan veya babalığına hükmedilen çocuklar baba hanesi baba soyadı ile tescil edilirler.

 

Bildirim Zorunluluğu ve Süresi: Sağ olarak dünyaya gelen her çocuğun, doğumdan itibaren Türkiye'de otuz gün içinde olayın olduğu yerin veya herhangi bir nüfus müdürlüğüne, yurt dışında ise altmış gün içinde dış temsilciliğe bildirilmesi zorunludur.

 

Bildirim Şekli: Doğum bildirimi, doğumu gösteren resmî belgeye dayanarak yapılabileceği gibi sözlü beyana dayalı olarak da yapılabilir. Yurt dışındaki doğum bildirimleri, yabancı makamlardan alınmış resmî belge veya raporun dış temsilciliğe verilmesi veya doğumla ilgili resmi belge veya raporların aslı ile Türkçe'ye tercüme edilmiş örneklerinin, ilgililerin nüfus kaydını içeren kimlik bilgileri veya aile kütüklerinde kayıtlı oldukları yeri gösteren belgeleri ve çocuğa konulan adın belirtildiği dilekçe ile birlikte posta ile ilçe nüfus müdürlüklerine veya dış temsilciliklerimize gönderilmesi suretiyle yapılabilir.

 

Bildirim Yükümlülüğü: Bildirim; veli (ana, baba), vasi, kayyım, bunların bulunmaması halinde ise, çocuğun büyük ana, büyük baba veya ergin kardeşleri ya da çocuğu yanında bulunduranlar tarafından yapılabilir. Doğumevlerinde, hastanelerde, ceza ve tevkif evlerinde, vapur, tren, uçak gibi genel yolcu taşıtlarında olan doğumların yazdırılması ödevi de yukarıda belirtilen kişilere aittir. 15 yaşını dolduran küçük kendi isteği ve velisinin rızası ile mahkemece ergin kılındığı takdirde kendisi, ergin kılınmadığı takdirde atanacak kayyım tarafından çocuğun bildirimi yapılır. Ancak; annenin ergin olmaması ve çocuğun da kanuni süresi içinde bildirilmemiş olması halinde, çocuğu yanında bulunduran yakınları veya köy ya da mahalle muhtarı annenin
kızlık hanesine tescil edilmek üzere bildirimde bulunur.

Resmi vekiller, çocuğun adının da belirtildiği özel vekillik belgesi ibraz etmek suretiyle, müvekkilleri adına bildirimde bulunabilirler.

Yetiştirme yurtları, bakımevleri ve benzeri yerlerin sorumluları, buralarda bulunanların aile reisleri ve kişiler yanlarında çalıştırdıkları ya da barındırdıkları küçük veya erginlerden aile kütüklerine kayıtlı olmayanların tescillerini sağlamak için ilçe nüfus müdürlüklerine beyanda bulunmak ve gerekli işlemleri yapmakla görevlidirler.

İlçe nüfus müdürlükleri, aile kütüklerine tescil edilmemiş bir yaşından büyük çocukların varlığını haber aldıkları takdirde, çocukların ana, baba veya vasilerini, bunların bulunmaması halinde, ikinci dereceye kadar hısımlarını veya çocukları yanlarında bulunduranları ya da muhtarları doğum bildiriminde bulunmak üzere beyana davet etmeye yetkilidirler.

 

 

5-8 dak.

2-

ÖLÜM

Bildirim Süresi, Usul ve Yükümlülüğü

Ölüm olayının; ölümün meydana geldiği, ölüm yeri bilinmiyorsa cesedin bulunduğu, ölüm ulaşım aracı içinde meydana gelmişse, ölünün araçtan çıkarıldığı yer ilçe nüfus müdürlüğüne bildirilmesi zorunludur.
Ölüm olayının bildirilmesi, ölüm olayının bildirilmesi, ölüm olayının haber alındığı tarihten itibaren yetkili makam ve görevliler tarafından örneğine uygun olarak düzenlenen ölüm tutanaklarının en geç on gün içinde, ilgili ilçe nüfus müdürlüğüne verilmesi veya gönderilmesi suretiyle yapılır.
Ölüm tutanaklarına varsa nüfus cüzdanı da eklenir. Nüfus cüzdanı yoksa bu husus tutanağın ilgili alanında belirtilir.
Ölüm, meydana geldiği yer ve koşullara bağlı olarak aşağıda belirtilen görevliler tarafından bildirilir:
1. Şehir ve kasabalarda 24/4/1930 tarihli ve 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu gereğince defin ruhsatı vermeye yetkili olanlar,
2. Köylerde, varsa resmî tabip veya sağlık kuruluşu yetkilileri, yoksa köy muhtarları,
3. Hastane ve bakım evi gibi sağlık kurumlarında kurum amirlikleri,
4. Askeri birliklerde tabipler veya iç hizmet mevzuatına göre kıta komutanlıklarınca görevlendirilmiş olanlar ve askerlik şubeleri,
5. Doğal afetlerde mülkî idare amirlerince görevlendirilecek memurlar,
6. Adlî olaylarda ve kazalarda ilgili Cumhuriyet savcılıkları,
olayın meydana geldiği tarihten itibaren, dış temsilcilikler ise olaydan haberdar oldukları tarihten itibaren on gün içerisinde Genel Müdürlüğe ya da nüfus müdürlüğüne bildirmekle yükümlüdürler.
Kocası Ölen Kadın
Kocası ölen kadın yeniden evlenmedikçe ölen kocasının aile kütüğünde kalır ve kocasının soyadını taşımaya devam eder. Yazılı talebi halinde dilerse bekarlık hanesine dönerek bekarlık soyadını alıp kapanmış olan nüfus kaydını canlandırabilir.

Köylerdeki Ölümler

Köylerde, varsa resmi tabip veya sağlık kuruluşu yetkilileri yoksa köy muhtarları ölüm tutanağı düzenler. Köy muhtarı; köyde meydana gelen ölüm olayı üzerine, örneğine uygun ölüm tutanağı düzenleyerek, varsa ölüye ait nüfus cüzdanını da tutanağa eklemek suretiyle ilçe nüfus müdürlüğüne göndermekle görevlidir. Köy muhtarı üç örnek düzenlediği ölüm tutanağının iki örneğini en geç on gün içerisinde ilçe nüfus müdürlüğüne gönderir veya teslim eder. Bir örneğini köye ait ölüm dosyasında muhafaza eder.

4-5 dak.

3-

KAYIT DÜZELTME TESCİLİ

Vatandaşın bizzat müracaatında mahkemeden onaylı kesinleşme kararı ile (2 Adet)

mahkemenin bağlı bulunduğu en yakın Nüfus Müdürlüğüne müracaat edilmesi,

4-5 dak

4-

BOŞANMA

Vatandaşın bizzat müracaatında, mahkemeden onaylı kesinleşme kararı ile (2 Adet) mahkemenin bağlı bulunduğu en yakın Nüfus Müdürlüğüne müracaat edilmesi,

4-5 dak.

5-

EVLENME

Evlendirme memuru; belediye bulunan yerlerde belediye başkanı veya bu işle görevlendireceği memur, köylerde muhtardır. Bakanlık, il nüfus ve vatandaşlık müdürlüklerine, nüfus müdürlüklerine ve dış temsilciliklere evlendirme memurluğu yetkisi ve görevi verebilir. Eşlerden birinin yabancı olması halinde evlendirmeye,belediye evlendirme memurlukları ile nüfus müdürleri yetkilidir.

Müracaat
Birbirleriyle evlenecek kadın ve erkeğin, içlerinden birinin oturduğu yer evlendirme memurluğuna birlikte müracaat etmeleri esastır. Ancak, evleneceklerin ayrı illerde bulunması veya birinin yurt dışında olması gibi hallerde ayrı ayrı müracaat da mümkündür. Bu halde, müracaatı alan evlendirme memurlukları derhal karşılıklı olarak birbirlerine bilgi verirler.
Her iki evlendirme memurluğunda evlenmeye esas olacak belgeler tamamlanır ve bir dosyada birleştirilmek üzere evlenme akdinin yapılacağı yer evlendirme memurluğuna gönderilir.
Yerleşim yeri köy ya da belde olan ve yabancı uyruklu kişilerle evlenecek Türk vatandaşları, yerleşim yerlerinin bağlı bulunduğu il veya ilçe belediye evlendirme memurluklarına ya da o yerin ilçe nüfus müdürlüğüne müracaat edebilirler.

Vekil Eliyle Müracaat
Evlenecek kişi müracaat işlemini vekil olarak atadığı kişi vasıtası ile de yürütebilir.
Bunun için özel vekaletname düzenlenmesi ve bu vekaletnamede vekalet veren ile vekili ve evleneceği kişinin tam kimlikleri ile evlenme işlemlerinin yürütülmesi için verilmiş olduğunun açıkça belirtilmesi şarttır.

Evlenme dosyasına aşağıdaki belgeler konulur:
a) İki örnek olarak düzenlenen evlenme beyannamesi.
b) Fotoğraflı nüfus cüzdanı örneği.
c) Resmî veya özel sağlık kurum ve kuruluşundan alınmış sağlık raporu/resmi sağlık kurulu raporu.
ç) Rıza belgesi.
d) Vesikalık fotoğraf. (4 adet)
e) Nüfus kayıt örneği veya evlenme ehliyet belgesi.
Sağlık raporu alınmaması durumunda evlenme yapılamaz.
Akıl hastalarının evlenmelerinde tıbbi sakınca bulunmadığı resmi sağlık kurulu raporuyla belgelendirilir.

4-5 dak.

6-

NÜFUS KAYIT ÖRNEĞİ

1-Kaydın sahipleri veya bunların eşleri ile veli, vasi, alt ve üst soyları yada bu kişileri ait vekillik belgesini ibraz edenlere tek/aile nüfus kayıt örneği verilir.

1 dak.

7-

ADRES BEYANI

1-Beyan edilen adreste başkasının oturması halinde, ilgiliden adres beyan formu ile birlikte, beyanı teyit edici, elektrik,su, telefon,doğalgaz abonelik sözleşmesi veya faturası,noterden tasdikli kira sözleşmesi,tabu kaydı.

2-Beyan edilen adresin boş olması durumunda, kişinin Nüfus Cüzdanı ile birlikte başvurması yeterlidir.

3-Aynı konutu paylaşan 18. yaşından büyük aralarında 1. derece akrabalık bağı olan aile bireylerinden biri diğer aile fertleri adına adres beyanında bulunabilir.

5-10 dak.

8-

TÜRKİYEDE YERLEŞİK YABANCILARIN ADRES BEYANLARI

1-8. sıradaki adres beyanına göre işlem yapılır.

5-10 dak.

9-

YERLEŞİM YERİ VE DİĞER ADRES BELGESİ

(İKAMETGAH)

1-Aynı konutu paylaşan aralarında 1. derece aile bağı olan herkes Nüfus Müdürlüklerine Nüfus Cüzdanları veya resmi kimlikleri ile müracaat ederek Yerleşim Yeri ve Diğer Adres Belgesini (İkametgah) alabilirler.

1 dak.

10-

NÜFUS CÜZDANI

1-Nüfus Cüzdanı doğum, kayıp, yeniden kayıt, yenileme ve değiştirme nedeniyle düzenlenir.

2-Reşit olan vatandaşlar bizzat, reşit olmayanların veli, vasi yada özel vekillik belgesi ibraz eden vekilleri müracaat edecektir.

3-Mevcut cüzdan sistemde kayıtlı ise 2 fotoğraf

4-Mevcut cüzdan sistemde kayıtlı değilse kimlik kanıtlayıcı ehliyet, memur kartı, uluslar arası aile cüzdanı gibi soğuk damgalı resmi geçerliliği olan belge, bu belgelerin bulunulmaması durumunda yerleşim yeri muhtarlığından nüfus cüzdanı talep belgesi,bb

5-Kayıp nedeniyle yapılan müracaatlarda, sağlık karnesi, ehliyet gibi resmi kimliğini ispatlayıcı belgeler, bunlardan birinin mevcut olmaması durumunda, yerleşim yeri muhtarlığından onaylı nüfus cüzdanı talep belgesi,

4-5 dak.


Başvuru esnasında yukarıda belirtilen belgelerin dışında belge istenilmesi veya başvuru eksiksiz belge ile yapıldığı halde, hizmetin belirtilen sürede tamamlanmaması durumunda ilk müracaat yerine ya da ikinci müracaat yerine başvurunuz.

 

 

İlk Müracaat Yeri:

İsim: Ruhi ÇAM

Unvan : Nüfus Müdürü

Adres: Hükümet Konağı

Tel : 0 462-691 14 28

Faks: 0 462-691 14 28

E-Posta :hayrat61@nvi.gov.tr

İkinci Müracaat Yeri:

İsim: Tuğba GENÇ

Unvan : Kaymakam

Adres: Köşk Kaymakamlığı

Tel : 0 462-691 14 28

Faks: 0 462-691 14 28

E-Posta : omer.dereci@icisleri.gov.tr

         

 

 
Merkez Mah. Hürriyet Cad. No:18 Hayrat/TRABZON
0(462)691 3441